Vrećice, tumačenja iz Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži 

MZOE tumačenja Pravilnika 1:

Prema odredbama članka 4. i članka 14.a Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži („Narodne novine“, broj 88/15, 78/16 i 116/17) smanjenje potrošnje plastičnih vrećica u RH propisano je na način da su prodavatelji od 1. siječnja 2019. godine obvezni sve lagane plastične vrećice za nošenje (plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 50 mikrona) naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu robe ili proizvoda dok su na mjestima na kojima besplatno daju vrlo lagane plastične vrećice za nošenje (plastične vrećice za nošenje s debljinom stjenke manjom od 15 mikrona i koje se koriste "isključivo" zbog higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane) obvezni istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja »VREĆICE KORISTITE ŠTEDLJIVO«.

MZOE tumačenja Pravilnika 2:

Sukladno gore navedenom, plastične vrećice s debljinom stjenke jednakom i većom od 50 mikrona nisu obuhvaćene mjerama smanjenja potrošnje plastičnih vrećica u RH propisanim spomenutim Pravilnikom te je stoga njihova prodaja ili njihovo besplatno dijeljenje potrošačima poslovna odluka prodavatelja.

MZOE tumačenja Pravilnika 3:

sukladno članku 4. stavku 1. točki 1.b Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži („Narodne novine“, broj 88/15, 78/16 i 116/17) vrećice koje se djelomično sastoje od plastike a djelomično od drugih vrsta materijala i koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mjestu robe ili proizvoda smatraju se  plastičnim vrećicama za nošenje („1.b Plastične vrećice za nošenje su vrećice za nošenje s ručkom ili bez ručke, koje su izrađene od plastike i koje se daju ili prodaju potrošačima na prodajnom mjestu robe ili proizvoda;“). Slijedom navedenog, prezentacijske tj. luksuzne vrećice* a koje u svom sastavu sadrže i plastiku (bez obzira na udio plastike) spadaju u smislu odredbi ovog Pravilnika u plastične vrećice za nošenje, na koje se primjenjuju odredbe članka 14a. istog Pravilnika.

Plastične vrećice za nošenje sukladno članku 4. stavku 1. točki 1. istog Pravilnika predstavljaju ambalažu, za koju se vodi propisana evidencija i plaća propisana naknada u Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prodavatelji su obvezni plaćati naknadu u Fond za sve plastične vrećice u kojima potrošačima prodaju proizvode (obzirom da su za te vrećice u položaju proizvođača) dok su proizvođači vrećica (ambalažeri) obvezni plaćati naknadu samo za ambalažu u kojoj te plastične vrećice prodaju npr. prodavateljima (naknada se ne plaća za proizvod već za ambalažu u kojoj se proizvod prodaje odnosno stavlja na tržište). Evidenciju o količinama plastičnih vrećica koje se stave na tržište zasebno kao proizvod obvezni su voditi ambalažeri, a o količinama plastičnih vrećica u kojima su proizvodi pakirani u vrećice prodani potrošačima prodavatelji, koji su u tom slučaju „proizvođači“ u smislu odredbi ovog Pravilnika.

Dodatna tumačenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike:

https://www.mzoip.hr/hr/otpad/najcesca-pitanja.html

https://www.mzoe.hr/doc/pojasnjenja_o_provedbi_odredbi_pravilnika_o_ambalazi_i_otpadnoj_ambalazi_vezano_uz_smanjenje_potrosnje_laganih_plasticnih_vrecica_u_rh.pdf

 

Više o Obris vrećicama na linku: http://obris.hr/shop-3/vrecice

 

*Prezentacijske, tj. luksuzne vrećice plastificirane imaju debljinu plastike: sjajna plastika 25 mikrona, a mat plastika 29 mikrona.

Obris d.o.o. nudi ovu informacije samo u informativne svrhe.  Iako pokušavamo održavati informacije i sve ostale usluge na ovim stranicama što je moguće točnijima, stranice mogu sadržavati greške ili propuste za koje se odričemo bilo kakve odgovornost. Materijal i sadržaji objavljeni na ovim stranicama pružaju se bez garancije bilo koje vrste.

Obris d.o.o. ne preuzima odgovornost za poteškoće/štetu uzrokovane korištenjem  ovih informacija, niti odgovara za sadržaj vanjskih poveznica i sadržaja koje se nalaze na povezanim stranicama.

Obris d.o.o. zadržava pravo promjene i ukidanja bilo kojeg sadržaja,  te nije odgovorna za bilo kakvu štetu nastalu tim promjenama.

Informacije na ovom web stranici mogu sadržati tehničke netočnosti ili tiskarske greške. Informacije mogu biti izmijenjene bez prethodnog obavještavanja.

Obris d.o.o. će informacije na ovim stranicama nastojati održavati pravovremenim i točnim.

U Splitu 22.02.2019.